Mobil Uygulama Geliştirme Kolaylaşıyor Mu?

Daha önceki bir yazımda Flutter dan bahsetmiştim. Son zamanlarda detaylı inceleme ve birkaç uygulama yapma şansım oldu. Oldukça beğendiğimi ve sıkıntı yaşamadığımı ama öğrenim sürecinin eski yöntemler ile native mobil uygulama geliştirenler için çokda kolay olmadığını belirtmek isterim. Genel olarak tüm dünyada Flutter a karşı güven artıyor. Daha önce bu tarz bir güveni ben React Native e karşı hissetmemiştim. Plugin bağımlılığı ve yaşanan sıkıntılar bizi soğutmuştu ve tamamen ios için XCode da Swift dilince ve Android için Android Stuidio da Java veya Kotlin dillerinde yazıyorduk. Uzun zamandır bu şekilde devam ediyor ancak sıkıntımız işin bu şekilde çok zor olmasıydı. Her projede Android ve Ios u baştan yazmak hem kaynak dolayısı ile maliyet hem de uygulamaların farklı ellerden çıkmasında dolayı bazı farklılıklar oluşmasına sebep oluyordu. Şöyle örnek vereyim Android hızlı gidiyorsa Ios onu bekliyor yada özellik olarak biri diğerini geçebiliyordu.

Son zamanlarda tasarım aracı olarak Figma kullanıyoruz. Şimdi size eskiden veri devam eden tasarımdan canlıya alıma kadar süren bu yöntemi kısaca göstereyim.

Eski Yöntem – Android ve Ios Ayrı

Süreci görüyorsunuz. XCode ve Android Studio aşamasında mobil uygulama yazılımına başlandığında uygulamayı yazanlar yan yana dahi otursa sonuçların ne kadar farklı olduğuna defalarca şahit oldum. Ayrıca her mobil uygulama yazılımcısının eski yaptığı işlerden bir kütüphanesi, işi hızlandırmak için bazı ekran tasarımları, kod yapıları olsada her işte sıfırdan ekranlar uygulamada oluşturuluyor ve uygulama mantığı baştan ele alınıyor.

Flutter’da tek bir ortamda Dart dilinde yazıyorsunuz ve çıktı aynı olmakla kalmıyor üstelik Native e derlediği için performans olarakda bu eski yönteme göre bir eksisi olmuyor.

Şimdi gelin yeni yönteme ve sürecin nasıl işlediğine bakalım.

Yeni Yöntem – Flutter – Android Ios Tek Yerde

Görüyorsunuz bu sefer iş direk aslında maliyet olarak yarıya düşmüş gibi görünüyor.

Benim son zamanda gözlemlediğim aslında böyle değil. Bence yarıdan daha fazla kazanç söz konusu.

Flutter da UI hazırlamak bence mesela XCode StoryBoard da yada Android Studio da layout hazırlamaktan daha kolay. Layout larda değişiklik yapmak ve layout ları kod ile birleştirmekdee Flutter da daha kolay. Dolayısı ile şöyle bir hesap yapabiliriz.

Diyelim bir mobil uygulama yazmanız gerekiyor ve hesap yapmaya başladınız. Kapsamlı bir iş diyelim. 1 ayda yani 20 iş gününde anca ekranları hazırlıyorsunuz. 2 ay yani 40 iş günüde yazılım sürecek. Bu Android ve Ios için genelde aynı çıkar.

Sonuçta

Android toplam 60 iş günü
Ios toplam 60 iş günü.

Genel Maliyet buradan hesaplanır ve 120 birim maliyet çıkar.

Flutter da ise bir baktınız aslında ekranlara 20 değil 15 günde hazırlanabilecek gibi ve kod açısından da 40 iş günü değil 35 iş gününde halledebiliyorsunuz. Bunun daha az zaman aldığını Flutter da biraz ilerledikten sonra göreceksiniz. Belki bundan bile daha az zaman alacak ama ben şimdilik bu şekilde yazdım.

Sonuçta Flutter da

Android+Ios toplam 50 günde işi bitirebiliyoruz.

120 günden 50 güne düşürmek hem maliyet hem zaman açısından uygulama geliştirenlere ve girişim amaçlı fikrini hayata geçirmek isteyenlere kolaylık sağlayacak diye düşünüyorum.

Ben standart iş yapan birçok projede bunu artık tavsiye ediyorum. Ancak bazı projeler vardır ki o projeler direk Swift yada Kotlin/Java değil dahada native C de yazmanız gerekir. C. de yazılan kodu derler Swift veya Java dan çağırırsınız. Bu tip çok ileri seviye bazı projelerde Flutter tavsiye etmeyebilirim. Ama uygulamaların %99 u zaten bu tarz uygulamalar değil. Düşünsenize Google ın tüm mobil uygulamaları çok uzun zamandır Flutter da geliştiriliyor. Arayüz ve performans olarak ne kadar iyi sonuçları var hepimiz kullanıyoruz günlük hayatta bu uygulamaları. Örneğin tüm dünyada 50 milyon kullanıcısı olan Alibaba tüm uygulamalarını Flutter’a geçirdi ise bizler, bu dünya devleri bunu tercih ediyorsa, neden bir şans verip Flutter kullanmayalım. Ben denemeler yapmadan yada gerçek uygulamalar geliştirmden böyle önerilerde bulunmam. O yüzden tüm çalışmalarımı yaptıktan sonra sizlere bunları yazmak istedim.