Marshmallow’un en iyi özellikleri

Android işletim sisteminin en yeni sürümü olan Marshmallow’un en iyi özellikleri şöyle:

Bildiğiniz gibi mobil cihaz sektöründe çok büyük bir rekabet var. Bu rekabetin içindeki markalar, diğer bütün mobil cihazlardan ziyade akıllı telefonların büyüyen piyasasında lider olmak istiyorlar. Şu an dünya üzerinde en çok kullanılan telefon markası, yani akıllı telefon piyasasının lideri Samsung. Samsung’u çokta geride olmayan Apple izliyor.

Samsung, Sony, LG gibi teknoloji devleri, telefonlarında Android işletim sistemi kullanıyor. Apple ise sadece iPhone’a özel olarak üretilmiş iOS işletim sistemini kullanıyor. Bu nedenle markalar arasında olduğu kadar işletim sistemleri arasında da büyük bir rekabet var. Geçtiğimiz günlerde iOS’un yeni sürümü olan iOS 9, yayınlanmasıyla birlikte kullanıcılarına hata yaşatmıştı. Android’in bugün Nexus cihazlarına gelmesiyle resmi çıkışını yapan Marshmallow, nam-ı diğer Android 6.0, Apple’ın bu hatasını bir kazanca çevirmek peşinde. Son günlerde kendinden oldukça çok söz ettiren Marshmallow’un en iyi özelliklerini sizler için derledik. Bakalım bu yeni sürüm bizlere ne gibi hoş yenilikler getirecek.

Google Now’ın yeni özelliği, başka bir uygulama sırasında kullanılabiliyor olması. Örneğin bir arkadaşınızla mesajlaşıyorsunuz ve size bir film isminden bahsetti. Telefonunuzun “home” tuşuna basılı tutuyorsunuz ve Google Now ekranı otomatik olarak tarıyor. Ekranda bulunun kelimelerin aramasını Google’da gerçekleştiriyor ve filmi bulduğu an IMDB gibi bir siteden açmak için sizden izin istiyor. Bunun gibi hızlıca arama seçeneklerine sahip olan Google Now size o sırada aramak istediğiniz ne varsa leb demeden leblebiyi anlayarak “Buyur abi, merak ettiklerini topladım bak bakalım neymiş” dercesine bize sunacak. Aferin Google Now.

Parmak İzi Okuyucu Sensörü ile Çalışan Uygulamalar
Parmak izi okuyucusu bulunan telefonlar veya uygulamalar yeni çıkmış değil, fakat Android Marshmallow, güvenliği ve gizliliği sağlamak adına bu özelliği şimdiye kadar kullanılandan çok daha fazla kullanmayı hedefliyor. Yani daha iyi bir güvenlik ile gelen Android 6.0’da parmak izi desteği de artacak ve eğer cihazınızda parmak izi okuyucusu varsa daha güvenli bir telefona sahip olmuş olacaksınız.

USB Type-C
Android Marshmallow işletim sistemine sahip olan telefonlar USB-C girişine sahip olacaklar. Bu USB türünün daha dayanıklı ve daha kolay kullanılabilir olduğu belirtiliyor. Sonunda şarj aletleri ters takılmak için zorlanmayacak. Ama yeri gelmişken hemen “Apple yaptı” diye atlayacak olanlara belirtelim. USB-C’nin Apple ile alakası yok, sadece bangır bangır bağırarak ilk kullanan firma oldu. Ama tam zamanında kullandı ki artık neredeyse her cihazda görebiliriz. Tabii yeni çıkacaklarda.

Doze
Bu uygulama Google tarafından Android Marshmallow’a özel olarak geliştirildi ve her cihazda bulunacak. Cihazların pil ömrünü uzatmaya ve kullanılmayan uygulamaların kapatılmasına yarayan Doze, sizin için sizin şarj seviyenizi düşünecek. Nasıl mı?

Şimdi diyelim ki gece bir telefonu şarja takmadan uyuyup kalmışsınız. Sonuç? Sabah büyük ihtimalle kapalı bir telefon oluyor. İşte Android 6.0 ile gelen Doze özelliği ile telefon pasif konumda ise yani uzun süre elinizi sürmemiş iseniz telefon kendi kendine pil tasarrufu moduna geçiyor ve şarjınızın bitmesini engelliyor. Yani %60 şarjda uyumuşsanız sabah kalktığınızda %50lerden fazla bir şarj durumu ile uyanacak ve üzülmeyeceksiniz.

Daha İyi “Kopyala, Kes, Yapıştır” Özellikleri
Android kullanıcıları olarak ekranın kenarında kalan bir kelimeyi kopyalamanın ne kadar zor olduğunu hepimiz biliriz. Android Marshmallow, bu işlevi çok daha kolay halde getirecek birkaç güncellemeyle geliyor. Yani siz bir kelimeyi seçtiğinizde taa yukarıdan kopyalayı aramak yerine seçtiğiniz kelimenin hemen üzerinde çıkacak olan Kes, Kopaya, Yapıştır seçenekleri ile kolayca yazım hataları düzeltmeleri yapabileceksiniz. Ayrıca sanki seçim kısmı da daha kolay gibi, daha önceleri kelime seçmek de biraz zor gibi geliyordu bize.

Chrome Diğer Uygulamalar Açıkken Çalışabiliyor
Google yeni işletim sisteminde, “Chrome Custom Tabs” adlı bir özellikle yüklenmesini beklediğiniz verileri içeren internet sayfalarının kapanmasını engelleyecek ve siz başka uygulamada olsanız da Chrome uygulması izniniz olmadan kapanmayacak. Böylelikle gereksiz veri kullanımı ve hali hazırda kısıtlı olan kotanıza da zeval gelmeyecek. Mis gibi.

Nihayet Uygulama İzin Kontrolü!
İşte Android 6.0’ın belki de en cici özelliği bu. Çünkü Android camiasında örneğin bir oyunun kamera izni istemesi biraz garip kaçabilir. Hele ki kamera ile işi yoksa bi istemsiz “Nabacak la bu benim kamerayı” diye bi sorabilirsiniz. Android 6.0’da bu sorunlar olmaması için uygulamayı ilk yüklediğinizden sonra yapacağınız işlemler için erişim izni isteyecek. Örneğin Twitter’da fotoğraf paylaşmak isterseniz o sırasa size çıkacak bir pop up ile sizin fotoğraflarınıza erişmek için izin isteyecek. Daha sonra ise Uygulama Ayarları kısımından uygulamalarınızın hangi izileri alıp alamayacağına siz karar verebileceksiniz.