Material Design Nedir?

İlk olarak Google I/O 2014’te tanıtılan yenilikçi bir tasarım yaklaşımı ile tüm ürünlerinde tek bir tasarım dilini oturtmak isteyen Google tüm uygulamalarını nu yeni material design tarzına geçirmiş durumda. Material Design, Android’in alıştığımız görüntüsünden büyük bir ayrılışı gösteriyor. Origamiden ilham alan düzen, Microsoft’un Metro temasının daha pastel ve kağıtlaşmış halini andırıyor. Yeni tasarımın çözmek istediği sorunlardan biri, uygulamalar arasında tutarlı bir düzen sunmak amacında. Material Design, Google’ın sözleriyle “bir durumdan diğerine sorunsuz olarak geçmek üzere bir iskelet sunuyor”. Böylece hem arayüz içerisinde daha hızlı dolaşabiliyor, hem de bir öğeye dokunduğunuzda ne olacağını kestirebiliyorsunuz. Material Design, Google’ın tüm mobil uygulamalar, web siteleri ve ürünlerde kullanılması gerekliliğini, bilinen tasarım değerleri ile bilimsel çalışmaları bir araya getiren bir tasarım anlayışı.

Material Design temel olarak iki temel unsur üzerine inşa edilmiştir dersek sanırım çok fazla yanılmamış oluruz. Bunlar Material ve Motion olarak adlandırılabilir.

Material

Material tasarım içerisinde içeriği bizlere sunmaktadır. Tasarımı yapılmış olan arayüz ve yüzey bize içerikle ile ilgili ipucu sağlamaktadır. Gerçek hayatta bir oda içerisinde girdiğimizde, duvarları gördüğümüz için odanın boyutu ile ilgili bilgi sahibi oluruz. Aynı zamanda odanın iç özellikleri ise bize odanın kendisi ile ilgili bilgiler sunar. Örneğin, evimizin mutfağı, banyosundan farklı gözükmektedir. Benzer bir durum Material Design anlayışı içinde geçerlidir. Tasarım ve içeriğin bir araya gelmesiyle birlikte kullanıcıya dijital bir dünya içerisinde anlamlı bir sonuç sunmaktadır. Burada kullanıcı ona arayüz hakkında daha içerik sunulduğu için , arayüz hakkında daha fazla bir bilgiye sahip olacaktır.

Tasarımda kullanılan bir card, bizlere anlamlı bir içerik sunmaktadır. Aynı zamanda bu kullanım Material Design içerisinde genel bir kullanım olarak değerlendirilebilir. Bir card kendi içerisinde doğrudan context sahibi olmasının yanında diğer card’ lar ile de ilişki içerisindedir.

Motion

Material Design anlayışı çerçevesinde düşünüldüğünde Motion kavramı da benzer bir senaryoya sahiptir. Motion, uygulama akışı boyunca kullanıya bir içerik üretmektedir. Özellike bu durum ürün sürekliliği söz konusu olursa ciddi mana da önem arz etmektedir. Şimdi bu senaryo nasıl çalışmaktadır onu anlamaya çalışalım.

Şimdi önünüzde bir dizi karttan oluşan bir içerik olduğunu düşünün. Mesela, home feed olarak isimlendirilebilecek bir yapı olabilir. Siz bu kartlardan herhangi birisinde tıkladığınız durumda, Material Card sadece tek bir kart olarak devamında yer oluşan içeriği kullanıcıya sunmak yerine tam ekran olarak sunmaktadır. Bu durumun kullanıcıya sunduğu en önemli durum ise, kullanıcı davranışına karşı verilen yanıtın tutarlı olmasıdır.

Daha fazlası…

Material kavramını biraz daha inceleyelim. Aslında material design statik tasarım elementlerinizin bir birleşiminden oluşuyor. Şekiller, renk, yazı fontları ve diğer tasarım olarak kullandığınız diğer araçlar.

Renk
Renk seçimi hem tasarımcılar hemde kullanıcılar açısından çok önemli. Piskolojik olarak kullanıcıları etkilediği biliniyor. Renk, tasarımı daha güven verici, ilgi çekici hale getirebikiyor. Material Design içinde birçok renk paletine sahibiz.

material_design_renkler

 

Devam edeceğiz…

 

Kaynaklar

http://code.tutsplus.com/articles/what-you-can-learn-from-googles-material-design–cms-22516
https://www.google.com/design/spec/material-design/introduction.html
http://developer.android.com/design/material/index.html